. ..................... Σελίδες για τις δραστηριότητες του Συλλόγου Αρκάδων Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Μαραθώνα * "Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" ...............................
Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, σύμβουλος έκδοσης της εφημ. "Αρκαδικό Βήμα" * επικοινωνία: kepeme@gmail.com

Θα μας βρείτε και στο Facebook

Θα μας βρείτε και στο Facebook
πατήστε στην εικόνα

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Συναυλίες – Ύμνοι στα Άγια Πάθη Του Χριστού στην Τρίπολη

550_334_363433

Ο Δήμος Τρίπολης , έχει σχεδιάσει και προγραμματίσει με τέτοιο τρόπο και ευαισθησία μια σειρά Πασχαλινών εκδηλώσεων απ΄ όπου θα μπορούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, δημότες και επισκέπτες της , αφενός να μπορέσουν να ενσαρκώσουν τις Άγιες αυτές μέρες και αφετέρου να περάσουν καλά.
Ο δήμος σχεδίασε με πολύ προσοχή, εκδηλώσεις- συναυλίες και δράσεις με τη συνεργασία καλλιτεχνικών φορέων της πόλης .
« Το φετινό πρόγραμμα για πρώτη φορά στο δήμο μας, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, σε μικρούς και μεγάλους. Υμνούμε Τα Άγια Πάθη Του Χριστού με μια σειρά σημαντικών συναυλιών, απασχολούμε με δημιουργικό τρόπο τους μικρούς μας φίλους και διασκεδάζουμε την ημέρα του Πάσχα στις γειτονίες και πλατείες της Τρίπολης» είπε , ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής . Και ευχαρίστησε τις χορωδίες Ορφέα και Τρίπολης για τη συμμετοχή τους, τους χορευτικούς συλλόγους, τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους υπαλλήλους του δήμου για τη βοήθειά τους..
Μεταξύ άλλων οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν   στο ιδιαίτερο και ξεχωριστό κόσμημα της πόλης , το
                                     ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ    
  1. ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ 28 & 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 στο ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Συμμετέχουν οι παρακάτω χορωδίες:
Χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής
Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου
Νεανική Γυναικεία Χορωδία Τρίπολης LA VITA
Χορωδία Αιγίου 1933
Χορωδία Παλλήνης
Μικτή Χορωδία Τρίπολης
  1. Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη στην Πλατεία Άρεως, από Ώρα 10:30 π.μ. έως 1:00π.μ και 5:00μ.μ. έως 7:30 μ.μ. «Τα παιδιά δημιουργούν τις Πασχαλινές λαμπάδες τους» στα σπιτάκια της πλατείας Άρεως, προσκαλούμε τους μικρούς μας φίλους να απασχοληθούν δημιουργικά. Εκεί θα βρουν τα απαραίτητα υλικά για να κατασκευάσουν και να διακοσμήσουν όπως θέλουν μοναδικά, τις δικές τους πρωτότυπες Πασχαλινές λαμπάδες.
  2. Τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο θα ακουστούν Τροπάρια και Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί υμνούν τα Άγια Πάθη. Συμμετέχουν οι παρακάτω χορωδίες: Ανδρική Χορωδία Λαυρίου και Χορωδία Τρίπολης.
  3. Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο. ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ. Ο Δήμος Τρίπολης για πρώτη φορά παρουσιάζει την Μεγάλη Τετάρτη, το Ρέκβιεμ, το κύκνειο άσμα του κορυφαίου συνθέτη του ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ και τη σύμπραξη της μικτής χορωδίας Ορφέα Τρίπολης. Συμμετέχουν 4 με διεθνή καριέρα λυρικοί τραγουδιστές.
Σοπράνο: Βασιλική Καραγιάννη
Μέτζο: Ινέζ Ζήκου
Τενόρος: Αντώνης Κορωναίος
Μπάσος: Δημήτρης Κασιούμης
Διευθύνει ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης
  1. Τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ οι χορωδίες Τρίπολης και Ορφέα θα Αποδώσουν το Τροπάριο της Κασσιανής στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και στο Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία αντίστοιχα.
  2. ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ η Χορωδία Τρίπολης θα Αποδώσει το «Σήμερον Κρεμάται επί ξύλου …» στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
  3. Τη Μεγάλη Παρασκευή η Δημοτική φιλαρμονική Τρίπολης συμμετέχει στην περιφορά του Επιταφίου στο ψυχιατρείο, γεροκομείο και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο άλσος.
Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου μαζί με τη φιλαρμονική θα συμμετάσχουν οι χορωδίες Ορφέας και Τρίπολης με την ερμηνεία των Εγκωμίων της Μεγάλης Παρασκευής
  1. Πάσχα στη Τρίπολη. Στη πλατεία Άρεως, στο συνοικισμό Κολοκοτρώνη, στη κεντρική πλατεία Αγίου βασιλείου , στον Άγιο Τρύφωνα και στην πλατεία Μπασιάκου, ο δήμος Τρίπολης τιμά τις παραδόσεις του τόπου και μας καλεί να γιορτάσουμε το Ελληνικό Πάσχα στις γειτονιές της πόλης. Θα διασκεδάσουμε με Ελληνική παραδοσιακή μουσική από τις ορχήστρες της πόλης μας, θα χορέψουμε μαζί με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και βέβαια θα πιούμε άφθονο κρασί και θα γευτούμε το πατροπαράδοτο ψητό αρνί.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Kοπής της πίττας του Συλλόγου μας

   ΕΚΔΗΛΩΣΗ  




Στην όμορφη σάλα του ζεστού και φιλικού ξενοδοχείου "Μάτι" στο Ζούμπερι Νέας Μάκρης της συμπατριώτισσας μας κ. Νατάσας Καρβέλα, που αξίζει να σημειώσουμε ότι, η αγάπη της για την πατρίδα Αρκαδία και τους Αρκάδες, άνοιξε, αυτή τη χειμωνιάτικη Κυριακή του Φλεβάρη, τις πόρτες - μόνο και μόνο - για τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης.
Η κοπή της πίτας του Συλλόγου ξεκίνησε με τη σύντομη προσευχή και επίκληση της ευλογίας του Κυρίου Ιησού Χριστού από τον πατέρα Κωνσταντίνου Αθανασόπουλου από το Θεόκτιστο Γορτυνίας.
Ακολούθησε η παρουσία του νέου διοικητικού συμβουλίου από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Πέτρο Κατσή, ο οποίος είπε: 
~~~

               Πατριώτες και πατριώτισσες, σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνάντηση.
Σήμερα, με την ευκαιρία της κοπής της πίττας μας, έχουμε και την ευκαιρία να σμίξουμε και οι Αρκάδες της περιοχής μας.
Οι πατριώτες από την καρδιά της Πελοποννήσου, από το τόπο με τα όμορφα ψηλά βουνά, έναν τόπο που ραγίζει η καρδιά σου σαν βλέπεις να ρημάζουνε τα περήφανα χωριά μας και να κλείνουνε τα σχολεία και τα μαγαζιά μας. 
Τα άγονα βουνά και η εγκατάλειψη από την πολιτεία, μας ανάγκασαν να γίνουμε μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα.
Η Αρκαδία μας, με τον περήφανο και λεβέντικο λαό της με τα πολλά του προτερήματα. Οι Αρκάδες είναι άνθρωποι δουλευταράδες, επιστήμονες, επαναστάτες. Άνθρωποι που δεν προσκυνάνε. Άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά του λαού μας.
- Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης για την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, με τον ξεσηκωμό των Αρκάδων και την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και
- Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, για τη μεγάλη ιδέα της παγκόσμιας ειρήνης και φιλίας των λαών.
Αυτοί οι δύο είχαν μέσα τους την περηφάνια και το καμάρι του να είσαι Αρκάς, παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας.
Και τώρα, στα δικά μας, πατριώτες.
Ο Σύλλογός μας, έχει βάλει σκοπό την ένωση όλων των Αρκάδων της περιοχής. Για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί μόνο η διοίκηση. Πρέπει να γίνει μέλημα όλων των πατριωτών.
Έτσι θα αποκτήσουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να βοηθήσουμε, είτε επαγγελματικά, είτε και κοινωνικά μεταξύ μας. Μια κουβέντα με τα σταράτα λόγια των Αρκάδων είναι δύναμη για κάθε πατριώτη.
Οι επόμενοι στόχοι του συλλόγου μας είναι:
1)   Η μαζική συμμετοχή στις 25 Μαρτίου και κατάθεση στεφανιού.
2)   Για μια συνεστίαση-χορό στο τέλος Απριλίου.
3)   Πρόγραμμα και προτάσεις για εκδρομές στην Αρκαδία με τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
4)   Προτάσεις για τη δημιουργία γραφείων του συλλόγου μας στην περιοχή.
5)   Να βάλουμε ως μακροχρόνιο στόχο την τοποθέτηση της προτομής του Κολοκοτρώνη στην περιοχή μας.
6)   Η πραγματοποίηση όλων αυτών θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά του συλλόγου, γι αυτό θα θέλαμε τη συμμετοχή σας στις συνδρομές, αλλά και πατριώτες χορηγούς.
Και όλα αυτά με την περηφάνια και το καμάρι που είμαστε Αρκάδες.
                           Καλή μας επιτυχία.

Ο Νέος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Πέτρος Κατσής στην κοπή της πίττας του συλλόγου μας.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος έσυρε πρώτος το χορό και παρέσυρε και τους νεώτερους, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με λεβέντικες χορευτικές φιγούρες υπό τους ήχους των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του τόπου μας.

Ήχοι, οι οποίοι "ξύπνησαν" μνήμες και ανέσυραν εικόνες του τόπου μας και περισσότερο ανθρώπων μας που έφυγαν απ' αυτό τον κόσμο, αλλά φρόντισαν να μας εμπνεύσουν την αγάπη για την πατρίδα.
Σ αυτή την εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να βρεθούμε κάποιοι μετά από σχεδόν 30 χρόνια, και τέλος, να δώσουμε υπόσχεση να είμαστε και στις επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου μας.
Η σεμνή και λιτή εκδήλωση, αλλά πλούσια συναισθημάτων, έκλεισε χαιρετώντας με αγάπη ο ένας τον άλλον και φεύγοντας πήραμε και τις ωραίες εικόνες από τη θέα που πρόσφερε άπλετα ο χώρος της σάλας του Ξενοδοχείου ΜΑΤΙ . 
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο δ.σ. του Συλλόγου και καλή σαιζόν για τη συμπατριώτισσά μας Νατάσα Καρβέλα που μας πρόσφερε τη φιλοξενία για αυτή την θαυμάσια εκδήλωση.
Παρασκευάς Σ. Αϊβαλής
Καρύταινα, Ελληνικό Γορτυνίας


          Ξενοδοχείο "ΜΑΤΙ"  Ζούμπερι Νέας Μάκρης